آدرس
رشت، گلسار 87، ساختمان صابر
تلفن
32-13-32-03(013)
ایمیل
info@khanzadehclinic.com
ساعات کاری
شنبه تا پنجشنبه: 10 الی 20

غربالگری گفتار و زبان در بین کودکان از سنین صفر تا قبل از مدرسه می تواند توسط آسیب شناس گفتار و زبان صورت گیرد. در هر مرحله سنی این غربالگری بصورت تخصصی از وضعیت رشد توانمندی های گفتار و زبان کودک انجام می شود.

غربالگری کودک در ابتدای رشد گفتار و زبان امری ضروری محسوب می شود زیرا در صورت وجود مشکل در زمینه رشد کلامی و زبانی کودک، می توان قبل از بروز مسائل جدی، به آن پرداخت.

گفتاردرمانگران با ارزیابی های تخصصی به بررسی چند جانبه توانایی های گفتاری و زبانی کودک می پردازند بنابراین می توانند کمک بزرگی برای بالارفتن کیفیت زندگی کودکان در مقاطع بالاتر باشند.

در صورت شناسایی مشکل گفتاری کودک در غربالگری، جلسه ای برای صحبت در مورد نیازهای او برگزار می شود. در این جلسه گفتاردرمانگر، والدین را از شرایط خاص کودک آگاه می کند.

این سطح از غربالگری توسط تست های استاندارد تعریف شده مشخص در هر شرایط سنی انجام می شود اما در این مرحله نگرانی خاصی در مورد وضعیت کودک وجود ندارد زیرا مداخله زودهنگام، فرصتی شگفت انگیز برای پرداختن به مشکلات گفتاری و زبانی کودک فراهم می کند.

غربالگری گفتاردرمانی سبب می شوند تا کودک بتواند با افزایش سن، به نیازهای زبانی و ارتباطی و اجتماعی پیش رویش پاسخ دهد و در آن مراحل رشد کند.

در طی مرحله غربالگری در صورت شناسایی مشکل گفتاری کودک در غربالگری، جلسه ای برای صحبت در مورد نیازهای او برگزار می شود. در این جلسه گفتاردرمانگر والدین و مربیان را از شرایط خاص کودک آگاه می کنند. اما در این مرحله نگرانی خاصی در وضعیت کودک وجود ندارد . زیرا مداخله زودهنگام، فرصتی شگفت انگیز برای پرداختن به مشکلات گفتاری و زبانی کودک فراهم می کند.

یکی از سطوح دیگر غربالگری، غربالگری گفتاردرمانی در مدارس و مهد کودک ها باعث شناسایی، تشخیص و مداخله هر چه سریع تر کودکان مبتلا به اختلالات گفتاری و زبانی دریافت کنند، نتایج پیشرفت زبان آن ها بهتر خواهد بود. پس باید بدانیم تشخیص نیاز کودک با انجام ارزیابی های تخصصی نباید موجب ترس یا نگرانی باشد. بلکه این عدم تشخیص و پیگیری به موقع است که می تواند در آینده دردسر ساز باشد.


6 مهارت پنهان گفتار و زبان که در غربالگری گفتاردرمانی در مدارس بررسی می شوند

  • قابل درک بودن گفتار(در کلمات و مکالمه). معمولاً درک حرف های کودکان برای اعضای نزدیک خانواده آسان تر است. اما اگر سایرین در درک گفتار کودک مشکل دارند ، این می تواند به معنای نامفهوم بودن گفتار کودک باشد. این مسئله می تواند درک درست همسالان و معلمان از منظور کودک را مختل کند. بنابراین ممکن است بر برقراری ارتباط بین کودک و سایرین، در مدرسه یا مهد کودک، تأثیر بگذارد.
  • توجه به دستورالعمل ها. آیا کودک می تواند در طول تعریف کردن یک داستان بنشیند و گوش دهد؟ همچنین در غربالگری گفتاردرمانی بررسی می شود که آیا او می تواند با تمرکز به حرف های معلم گوش دهد؟ بدون داشتن مهارت توجه پیوسته به دستورالعمل ها، کودکان ممکن است رویدادهای مهم اطراف خود را از دست بدهند.
  • مهارت های اولیه اجتماعی و غربالگری گفتاردرمانی در مدارس . آیا کودک قادر به انجام بازی و تعاملات اجتماعی با همسالان خود هست؟ آیا در حین بازی می تواند به وانمود کردن بپردازد؟
  • برقراری ارتباط به طور واضح. آیا کودک قادر است افکار و خواسته ها و نیازهای خود را به روشنی بیان کند؟ با انجام مداخله در این زمینه می توان از شکست کودک در برقراری ارتباط و ایجاد حس ناامیدی جلوگیری کرد.
  • توسعه واژگان. در حین جلسه غربالگری گفتاردرمانی دایره واژگان به کار رفته کودک در مکالماتش بررسی می شود. ممکن است کودک از واژگان مناسب سنش استفاده نکند یا فقط از عبارات یا جملات محدود استفاده کند. در این صورت ممکن است برای گسترش مهارت های بیانی خود به کمک نیاز داشته باشد.
  • تعدیل احساسات. آیا کودک قادر به ابراز واکنش مناسب هنگام خوشحالی یا ناراحتی می باشد؟ آیا می تواند به طور کلی خود را با افراد یک گروه سازگار کند؟ در غیر این صورت، ممکن است به این معنی باشد که برای یادگیری نحوه تنظیم احساساتش به کمک نیاز دارد.

پس از غربالگری و شروع مداخلات، گفتاردرمانی اهداف زیر را دنبال می کند:

  • بهبود ارتباطات، تا بتوانند افکار و احساسات خود را بیان کنند.
  • آن ها را قادر به صحبت می کنند تا دیگران بفهمند چه می گویند.
  • آن ها را برای مدرسه آماده می کند تا بتوانند در یادگیری با سایر کودکان همگام شوند.
  • بهبود کیفیت صدا پس از غربالگری گفتاردرمانی در مدارس
  • عزت نفس و استقلال را افزایش می دهد.
  • به خواندن کمک می کند.

تأخیر در گفتار می تواند مشکلاتی را در گوش دادن، خواندن و نوشتن ایجاد کند. مهارت خواندن و سواد می تواند به طور قابل توجهی در برقراری ارتباط کمک کند. آموزش این مهارت های اساسی می تواند کلید ارتباط بهتر با دیگران باشد.